Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Διεθνής Ημέρα «Κατά της Επιθετικότητας ενάντια σε Αθώα Παιδιά (ως Θύματα)» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών _4 Ιουνίου 2016»


Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα «Κατά της Επιθετικότητας ενάντια σε Αθώα Παιδιά (ως Θύματα)» το 1982, με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα κράτη, τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς καθώς και την κοινή γνώμη, σε θέματα προστασίας, προαγωγής και προώθησης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Με αφορμή την εν λόγω Ημέρα, το πρόβλημα της κακοποίησης- παραμέλησης των παιδιών εμφανίζεται στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπου οργανώσεις, ειδικοί επαγγελματίες κ.α. συμμετέχουν σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού , ενώ παράλληλα γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό ότι πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το εάν διαβιούν σε συνθήκες πολέμου ή ειρήνης, είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το φαινόμενο της βίας κατά των παιδιών χαρακτηρίζεται ως μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού πληροί και τα τρία σχετικά κριτήρια του, που είναι:

(α) επηρεάζει τον πληθυσμό στο σύνολό του (δηλαδή έχει υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, έχει μεγάλο κόστος στα άτομα, στις οικογένειες, στην κοινωνία και επιφέρει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής),

(β) υπάρχουν αποδεκτοί, αποτελεσματικοί τρόποι επίλυσής του (καθώς μπορεί να προληφθεί απαιτώντας ωστόσο συλλογική προσπάθεια για να επιλυθεί) και

(γ) συμβαίνει συχνά και σε ευρεία κλίμακα (έχει ταχέως αυξανόμενο ρυθμό, έχει επιπολασμό μεγαλύτερο από το 10% του πληθυσμού και έχει μεγάλη επίπτωση στον γενικό πληθυσμό). 

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας από όλες τις μορφές βίας. Αυτό αποτελεί μια διεθνή νομική υποχρέωση, που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μια διεθνή βάση για την αποτελεσματική προστασία τους από την βία, την επιθετικότητα, την θυματοποίηση, την αμέλεια.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου