Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα




Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, την Πέμπτη, 10/12/2015, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, Γεώργιο Σπυριδάκη και Μελπομένη Γιαννακοπούλου, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πολιτιστικό χώρο και βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από την περιοχή μας. Διαθέτει πλούσια εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της ναυτικής τέχνης των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια ως τα νεότερα, όπου ζωντάνεψαν μπροστά μας μέσα από την παραστατικότατη και ξεχωριστή ξενάγηση του υπεύθυνου του Μουσείου.
Στον μουσειακό χώρο δεσπόζει η αθηναϊκή τριήρης με το όνομα «Αθηνά», είδος ημερόπλοιου, που αποτελεί πιστό αντίγραφο των τριήρεων των αρχαίων χρόνων, σε κλίμακα 1:4. 
Το ταξίδι στον χρόνο με αγγεία, γλυπτά, ομοιώματα καραβιών, ναυτικά όργανα, με το ψαριανό καράβι του Κωνσταντίνου Κανάρη, με ναυτικά γιαταγάνια, παραδοσιακά υφαντά, κεντήματα, σκάφαντρα, κασέλες με γοργόνες και καράβια, ναυτικούς κόμπους, ναυτικά έγγραφα, θαλασσογραφίες, μπουρούδες, παραδοσιακές στολές, κεραμικά πιάτα με ναυτική θεματολογία, συναρπάζει.
Η ξύλινη προβλήτα που αποτελεί προέκταση του μουσειακού ναυτικού χώρου, θυμίζει την πλώρη ενός καραβιού που μόλις σαλπάρει στα νερά του Σαρωνικού και παίρνοντας τη σκυτάλη της ξενάγησης από τον υπεύθυνο του Μουσείου, κύμα το κύμα διηγείται και αυτό με τη σειρά του ξεχωριστές ιστορικές στιγμές της ναυτοσύνης και της πολιτιστικής παράδοσης των Ελλήνων.
Για να δείτε σχετικές φωτογραφίες από την εκπαιδευτική επίσκεψη πατήστε εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου