Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η κυρά-Σαρακοστή


Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, ήδη από τα παλαιά χρόνια, για να έχει μια ακριβή εικόνα για το πόσες ημέρες και συγχρόνως εβδομάδες μεσολαβούν από την Καθαρά Δευτέρα ως την Κυριακή του Πάσχα, δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο και εμπνευσμένο ημερολόγιο την κυρά-Σαρακοστή. Είχε τη μορφή μιας ευσεβούς γυναίκας - σύμφωνα με άλλη εκδοχή, μοναχής- με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής και χωρίς στόμα ή υπομονετικά κλειστό για να τονιστούν η νηστεία, η φειδώ στα λόγια και το φαγητό και χωρίς αυτιά για να απέχει από άσκοπες φλυαρίες και από άσχημα ακούσματα.
Ήταν άλλοτε φτιαγμένη από χαρτί και άλλοτε από εύπλαστο ζυμάρι με υλικά το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. Της σχεδίαζαν επτά ποδαράκια που αντιστοιχούσαν  στις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δηλαδή το καθένα αντιπροσώπευε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, το Σάββατο. Το στερνό, το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο και το έβαζαν στο καλοζυμωμένο ψωμί της Ανάστασης, όπου όποιος το έβρισκε την ημέρα της Λαμπρής, εθεωρείτο τυχερός.
Εμείς διαγράφοντας με μια αχνή γραμμή το στόμα της, την ντύσαμε με στοιχεία της παράδοσης παρμένα από το φυσικό περιβάλλον, γεμίσαμε την ποδιά της με λογής-λογής σαρακοστιανά, περιτριγυρισμένα από ανοιξιάτικα μοτίβα και μορφοποιώντας έθιμα όπως το πέταγμα του χαρταετού, είμαστε πλέον έτοιμοι να υποδεχτούμε και να βιώσουμε το πνεύμα των άγιων ημερών, όπου εναρμονίζονται και εναγκαλίζονται  με ποιητικό, μοναδικό και σεπτό τρόπο, η θρησκεία με τις παραδόσεις μας.


Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου