Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΜΑΚΡΑ ΤΕΙΧΗ

 18-03-2015: Μια όμορφη περιήγηση ξεκίνησε στα τμήματα των Μακρών Τειχών που έχουν απομείνει στον Πειραιά. Αφορμή το πρόγραμμα που διεξάγουμε  «Τα Μακρά Τείχη και ο περιβάλλοντας χώρος» με τις δασκάλες μας Μαρία Γκαναβία, Μαρία Ζήση και με τη συμμετοχή της δασκάλας του τμήματος ένταξης Ευγενίας Μακαρούνη και του δασκάλου της πληροφορικής Σέργιου Γεωργακόπουλου.
Η αρχαιολόγος κυρία Εύη Πίνη είχε την ευγενική καλοσύνη να μας ξεναγήσει σε αρχαιολογικούς χώρους που είναι δύσκολη η πρόσβαση γιατί είναι κλειστοί στο κοινό.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από την οδό 34ου Συντάγματος όπου υπάρχουν τμήματα από τους πύργους και τα θεμέλια των Τειχών. Στη συνέχεια πήγαμε στο κτίριο της αρχαιολογίας (απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο) όπου εργάζονται συντηρητές αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση ευρημάτων από τις εργασίες του Μετρό.
Η κυρία Πίνη μας έδειξε τις αρχαίες δεξαμενές του Πειραιά και τις εργασίες που γίνονται μέσα στο κτίριο. Στο τέλος συμπληρώσαμε ερωτηματολόγια ατενίζοντας τον αρχαιολογικό χώρο.
 Ύστερα επισκεφτήκαμε τα Μακρά Τείχη στην πειραϊκή ακτή τα λεγόμενα Κονώνεια. Παρατηρήσαμε τη σημερινή κατάσταση των Τειχών, καταγράψαμε τη χλωρίδα και την πανίδα, συζητήσαμε με τους αλιείς της περιοχής και απολαύσαμε το απέραντο γαλάζιο.


02-04-2015: Επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού και τον περιβάλλοντα χώρο. Μάθαμε για τα φυτά που υπάρχουν εκεί, παρατηρήσαμε τα φύλλα τους, τα άνθη και  τους καρπούς τους. Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος κύριος Αλέξανδρος μας είπε την ιστορία του χώρου και μας έδειξε τα μνημεία ένα - ένα. Σταθήκαμε περισσότερο στο Δίπυλο (πολλά καταστήματα της περιοχής έχουν το όνομα αυτό), στο Πομπείο και στην Κρήνη. Παρατηρήσαμε τον Ηριδανό ποταμό και διαπιστώσαμε πως εκτός από την πλούσια χλωρίδα του χώρου υπάρχει και πλούσια πανίδα! Είδαμε χελώνα, βάτραχο, πουλιά, λιβελούλες και άλλα έντομα!
Τέλος επισκεφτήκαμε  το μουσείο και διαπιστώσαμε  για μια ακόμη φορά πόση σημασία έδιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι  όχι μόνο στη ζωή αλλά και στον θάνατο!

Ο Κεραμεικός είναι ένας πολύ καλά διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος εύκολα προσβάσιμος και κατάλληλος για περίπατο. Δεν είναι γνωστός  όμως από τον πολύ κόσμο και καλό είναι εμείς οι πολίτες του αύριο να μάθουμε τους χώρους αυτούς και να τους γνωρίσουμε και στους άλλους!
Για να δείτε σχετικές φωτογραφίες πιέστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου