Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Το σχολείο μας, ξεδιπλώνοντας λαογραφικές σελίδες του τόπου μας, αναβίωσε για μια ακόμα φορά το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, στις 12/02/2015, τις δυο τελευταίες διδακτικές ώρες, όπου σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και με την καθολική συμμετοχή των μαθητών μας, τσίκνισαν στον αύλειο χώρο του σχολείου.
Με τις μεθυστικές μυρωδιές του τσικνίσματος να απλώνονται σε όλο το σχολείο, τα παιδιά της Στ’ τάξης, παρουσίασαν με δρώμενα τα έθιμα των «Γανωτζή» και «Πώς το τρίβουν το πιπέρι», με την καθοδήγηση της γυμνάστριας Μαρίας Σταυροπιερράκου  και της δασκάλας Μαρίας Γκαναβία.
Στη συνέχεια χόρεψαν με κέφι και πολύ γέλιο το παραδοσιακό «Γαϊτανάκι», τυλίγοντας και πλέκοντας τα χρωματιστά γαϊτάνια στον εύθυμο ρυθμό αποκριάτικου ηπειρώτικου τραγουδιού, με τη βοήθεια της δασκάλας Αλεξάνδρας Λούκενα. 
Λίγο πριν τη λήξη του σχολικού ωραρίου ενσωματώθηκαν στην εορταστική αυτή ατμόσφαιρα και οι γονείς των μαθητών μας, συμμετέχοντας στην κεφάτη, διασκεδαστική, πολιτιστική και εθιμοτυπική αυτή δράση.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και όχι μόνον, οι εκπαιδευτικοί επιθυμώντας να μεταδώσουν το χαρούμενο κλίμα των ημερών, πραγματοποίησαν λογιών λογιών αποκριάτικες κατασκευές με τους μαθητές τους, επιστρατεύοντας μικροί και μεγάλοι, τη φαντασία τους, το μεράκι τους, την ποιητικότητα των χρωμάτων και τη συνδυαστική των σχεδίων, ενώ οι μαθητές του Ε΄2,  με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, κατασκεύασαν  χαρταετό.
   Στις 20/02/2015 και ενώ προηγήθηκε πεντάωρο μάθημα, όπου ένα μέρος του επικεντρώθηκε σε αποκριάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας και σε ευφάνταστες κατασκευές, ακολούθησε αποκριάτικο πάρτι, με την ευγενική συνδρομή και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, όπου οι μαθητές μας φορώντας τις αγαπημένες στολές τους, γεύτηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος, σπιτικές νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει με μαεστρία, κέφι και μεράκι οι γονείς τους και στη συνέχεια χόρεψαν και διασκέδασαν.
    Κατόπιν το πνεύμα των Αποκριών μεταφέρθηκε και στην αυλή του σχολείου μιας και ο καιρός άφησε για λίγο τα χειμωνιάτικα τερτίπια του, με το κρύο, τον παγωμένο αέρα και τις παιχνιδιάρες χιονονιφάδες και λάμπρυνε την ατμόσφαιρα με τις φωτεινές και ζεστές ακτίνες του ήλιου, κοσμώντας  με χαμόγελα τα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.
    Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έφτασαν στο τέλος τους, όπου διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η διατήρηση των εθίμων και η αναβίωσή των, πόσο μάλλον στο χώρο του σχολείου, ενδυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό, χτίζουν πολιτιστικές γέφυρες ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, προάγουν την πολιτισμική μας ταυτότητα, φωτίζουν και ζεσταίνουν τις καρδιές όλων μας,  μέσα από την ανάδειξη του εμείς και όχι του εγώ, απελευθερώνοντας συναισθήματα χαράς και σύμπνοιας.

   Για να δείτε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τα αποκριάτικα δρώμενα και σχετικές καρναβαλικές κατασκευές από τους μαθητές μας πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου