Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η παραδοσιακή συνταγή παρασκευής της κυρα-Σαρακοστής

Η μαθήτρια του Γ΄2, Δανάη Παπαϊωάννου, παρουσίασε στην τάξη της, την παραδοσιακή συνταγή παρασκευής της κυρα-Σαρακοστής, που όμως δεν είναι για φάγωμα, αλλά αποτελεί ένα είδος χριστιανικού ημερολογίου, που το χρησιμοποιούσαν τα παλαιά χρόνια σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, για να μετρούν πόσες εβδομάδες υπολείπονται μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν ως υλικά: αλεύρι, νερό και αλάτι, έφτιαξε ζυμάρι. Κατόπιν έπλασε την κυρα-Σαρακοστή και χάραξε τις λεπτομέρειες στην όλη μορφή της, με τη βοήθεια της μητέρας της. Μετέπειτα φούρνισε το μορφοποιημένο ζυμάρι για να στεγνώσει και να γίνει πιο στέρεη η ζύμη και τέλος παίρνοντας τις τέμπερές της, άρχισε να στολίζει το παραδοσιακό αυτό ζυμαρένιο ημερολόγιο με λογής λογής χρώματα, επηρεασμένα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Σαρακοστής και τις αποχρώσεις και μεταπτώσεις των καιρικών συνθηκών. 
Ακολουθεί το ποίημα της κυρα-Σαρακοστής και η δημιουργία της μαθήτριας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου