Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 
Οι μαθητές της Γ΄ τάξης συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, Βασίλειο Κοντογεώργο και Μελπομένη Γιαννακοπούλου και έχοντας ως συμμάχους την ηλιόλουστη ημέρα, (παρόλο του ότι ημερολογιακά βρισκόμαστε στις 05/12/2014) και τα πλατιά τους χαμόγελα, γεμάτα προσδοκίες, έφθασαν γύρω στις 10 π.μ., στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, στην Αθήνα. 

Οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υποδέχτηκαν θερμά τους μαθητές, τους οδήγησαν σε ξεχωριστούς χώρους, ανά τμήμα, όπου ακολούθησε ενημέρωση, εμπλουτισμένη με βιντεοπροβολές και λοιπά εποπτικά μέσα, ακόμα και αντίγραφα έργων τέχνης. 

Μετά τη συμμετοχική και ενεργητική παρουσία των παιδιών, ακολούθησε ο καταμερισμός των σε τέσσερις ομάδες και με εφόδια τις γνώσεις τους, την παρατηρητικότητά τους, τη δημιουργική τους σκέψη και τα επιμελημένα βιβλιαράκια του Μουσείου, λειτούργησαν διαδραστικά.

Οι μαθητές της Γ΄1 τάξης, μυήθηκαν σταδιακά στην τέχνη της αγγειοπλαστικής των γεωμετρικών και κλασικών χρόνων, μέσω του προγράμματος «Εικόνες από τη Μυθολογία» με αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά έργα αγγειογράφων. Τους δόθηκε η ευκαιρία να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια τους, μέσα από περίτεχνες αγγειογραφίες: οι άθλοι του Ηρακλή, η αρπαγή της Ευρώπης, οι θεοί του Ολύμπου, η καθημερινή ζωή των αρχαίων, ακόμα και οι αινιγματικές σφίγγες. 

Παράλληλα οι μαθητές της Γ΄2 τάξης, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι φίλοι μου τα ειδώλια», ταξίδεψαν 5.000 χρόνια πριν στα εργαστήρια γλυπτών του Κυκλαδικού πολιτισμού, οι οποίοι σμιλεύοντας το μάρμαρο, εμπνεόμενοι από την αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά και συνεπαρμένοι από τη θαλάσσια αρμύρα και τη μαγεία των ταξιδιών, με μεράκι, φαντασία και ανυπέρβλητη τεχνική, απογείωσαν τη γλυπτική τέχνη ακόμα και μέσω της αφαιρετικότητας των λιτών, αψεγάδιαστων και διαχρονικών γραμμών, που επηρέασε πολλούς ζωγράφους και γλύπτες, εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης, όπως τους: Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Μοντιλιάνι, Χένρι Μουρ, Αλμπέρτο Τζιακομέτι κ.ά.

Ένα ακόμα ταξίδι στα αρχαία μονοπάτια της τέχνης και του πολιτισμού μας ολοκληρώθηκε, εφοδιάζοντας τους μαθητές μας με γνώσεις, καινούριες παραστάσεις, απόκτηση μιας επιπλέον αισθητικής οπτικής και ενδυνάμωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. 
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου