Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

24η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου, η αναγκαιότητα της σωστής διατροφής και άσκησης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως για τα Ελληνόπουλα που χαρακτηρίζονται από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κάλεσε τα σχολεία όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο».
Το σχολείο μας ως υποστηρικτής κάθε καινοτόμου  προσέγγισης τόσο ευαίσθητων θεμάτων, προχώρησε σε δραστηριότητες και ενημερώσεις για την παχυσαρκία, την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.
Τα παιδιά κλήθηκαν την ημέρα αυτή να φέρουν μαζί τους από ένα φρούτο της αρεσκείας τους και μαζί με το κολατσιό τους, ειδικά φτιαγμένο με υγιεινά υλικά και αυτό, γευμάτισαν στα διαλείμματα ή στην τάξη τους.

Έγιναν αναφορές και ενημερώσεις για τις σωστές διατροφικές συνήθειες ανά τμήμα με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα και φτιάχτηκαν κολάζ, ζωγραφιές και κατασκευές με θέμα την υγιεινή διατροφή. 

Το Β1 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας ασχολήθηκε με τις διατροφικές συνήθειες και τις συνέπειες της κακής διατροφής στον άνθρωπο, ειδικά όταν ξεκινάει από την παιδική ηλικία.
Μαζί με τη δασκάλα τους, κ. Αλεξάνδρα Λούκενα, μελέτησαν την Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής και έλεγξαν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες, με βάση τα επίπεδα της πυραμίδας. 
Στη συνέχεια έφτιαξαν το Πιάτο της υγιεινής διατροφής. Έχοντας μπροστά τους ποικίλες τροφές , αποτυπωμένες στο χαρτί, θα έπρεπε να εντοπίζουν και να χρωματίζουν μόνο τις υγιεινές.  
Τις έκοβαν και τις κολλούσαν στο ατομικό πιατάκι τους και πολύ διασκεδαστικά και απλά, είχαν μπροστά τους ένα πλήρως θρεπτικό και υγιεινό μενού.
Στο τέλος τα παιδιά παρέδωσαν στη δασκάλα τους τα φρούτα που τους είχαν ζητηθεί, από την προηγούμενη, να φέρουν. Το κάθε παιδί τοποθετούσε το φρουτάκι του σε μια λεκάνη στην τάξη.  Με τη βοήθεια της κυρίας τους όλα τα φρούτα κόπηκαν σε μικρά κομμάτια. 
Έτσι πολύ εύκολα και γρήγορα έφτιαξαν μια φρεσκότατη, υπέροχη και γευστικότατη φρουτοσαλάτα με ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων.
Καθισμένα σε παρεούλες δοκίμαζαν σχεδόν από όλα τα φρούτα, σύγκριναν και απολάμβαναν. Μέσα σε μια γευστική ωρίτσα οι μικρές κοιλίτσες γέμισαν και χόρτασαν υγιεινά! 
Για να δείτε σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ.


  
Οι μαθητές του Γ΄2  μαζί με τη δασκάλα τους Γιαννακοπούλου Μελπομένη έκαναν διάφορες δραστηριότητες.
   Αρχικά διαβάστηκαν στην τάξη κείμενα και παραμύθια  που σχετίζονταν με την υγιεινή διατροφή και τα πλεονεκτήματα της καλής φυσικής κατάστασης μέσω της άσκησης.
   Έτσι δημιουργήθηκαν προβληματισμοί και ακολούθησε συζήτηση για το πώς μπορούμε να μεταφέρουμε τα οφέλη ειδικότερα της μεσογειακής διατροφής και στη σχολική ζωή.
   Τέλος χωρίστηκαν σε ομάδες,  όπου  κατασκεύασαν τη διατροφική πυραμίδα και την πυραμίδα δραστηριοτήτων, γιατί ο συνδυασμός άσκησης, υγιεινής διατροφής, καλής διάθεσης και θετικής στάσης απέναντι στη ζωή  κάνουν πιο ποιοτική την καθημερινότητα όλων μας. 
 Για να δείτε σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου