Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στα πλαίσια του ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία και της επαφής και συμμετοχικότητας στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και όχι μόνον, την Τρίτη, 21/01/2014, οι μαθητές μας, των Δ΄1, Δ΄2, Ε΄1, Ε΄2 και ΣΤ΄1, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τάξεων, από την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης και από τον εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (πρώην Παλαιό Ταχυδρομείο), στην οδό Φίλωνος 29.

Με την άφιξή μας στο νεοκλασικό αυτό κτήριο, που διαθέτει μοναδικές αρχιτεκτονικές αναλογίες, μάς υποδέχθηκαν η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, κυρία Ευαγγελία Μπαφούνου, η οποία έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ατομική έκθεση του ζωγράφου και εκπαιδευτικού Εικαστικών Νίκου Μιχαλιτσιάνου με τα πιο εγκωμιαστικά και θερμά λόγια. Ακολούθησε η Μουσειολόγος Αθηνά Πάνου, που ασχολείται και με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η οποία συνόδευσε και ξενάγησε μαθητές και εκπαιδευτικούς στον δεύτερο όροφο, όπου εκτίθενται μόνιμες συλλογές, που αφορούν ελαιογραφίες μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτά του Γεώργιου Καστριώτη.

Στη συνέχεια οι μαθητές μας είχαν την τύχη να ξεναγηθούν από τον ίδιο τον ζωγράφο, Νίκο Μιχαλιτσιάνο στην ατομική του έκθεση σύγχρονης τέχνης και να γνωρίσουν από κοντά ζωγραφικά έργα του, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που αφορούν διάφορες δημιουργικές και χρονολογικές φάσεις, να απολαύσουν και να ενημερωθούν για τη νέα του δουλειά με τίτλο «Ζωγραφική και μικρές κατασκευές», που αφορά κύρια έργα των τριών τελευταίων ετών χωρισμένα σε δυο ενότητες. Η πρώτη έχοντας τίτλο «Τα βιβλία της μνήμης», ενώ η δεύτερη σχετιζόμενη με την κατοικία ως σύμβολο και έννοια. Έργα μοναδικής έμπνευσης, δημιουργικής δεινότητας, πρωτοποριακά και με διαχρονικά μηνύματα. 
Η γενναιόδωρη, προσφιλής και οικεία προσωπικότητά του συνδυασμένη με το αστείρευτο ταλέντο του, συνέτειναν στην απόκτηση μιας μοναδικής επικοινωνιακής και πολιτιστικής εμπειρίας.
Το ταξίδι και η γνωριμία με νέα πολιτιστικά και εικαστικά μονοπάτια συνεχίζεται.
Για να δείτε σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου