Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου πήγαμε με την οικογένειά μας μια εκδρομή στη Σπάρτη. Λίγο μετά την Τρίπολη μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Στην άκρη του δρόμου συναντήσαμε κάποιους δρομείς να τρέχουν και λίγα μέτρα πιο κάτω πολύ κόσμο μαζεμένο να δίνουν νερό και μπισκότα σε κουρασμένους δρομείς που ξεκουράζονταν. Όλο αυτό μας προκάλεσε μεγάλη περιέργεια και αρχίσαμε να ρωτάμε τους γονείς μας τι συμβαίνει.
Αυτό που βλέπαμε ήταν ο υπερμαραθώνιος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ που είναι αφιερωμένος στον ημεροδρόμο Φειδιππίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο.  Ο Φειδιππίδης ήταν ένας πολύ σημαντικός αγγελιοφόρος μεγάλων αποστάσεων τον οποίο επέλεξαν οι Αθηναίοι για να τρέξει από την Αθήνα έως τη Σπάρτη και να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για την πολύ σημαντική μάχη που θα έδιναν οι Αθηναίοι εναντίων των Περσών στον Μαραθώνα.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.
Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλουΤζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Σήμερα μετά από 31 χρόνια έλαβαν μέρος 337 αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο με τους Ιάπωνες να έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα με 71 αθλητές ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 45 συμμετοχές. Για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα, θεωρείται ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σε αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού. Το έπαθλο, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Η εκκίνηση του αγώνα έγινε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 7.00 π.μ.
Ο πρώτος αθλητής που τερμάτισε ήταν ο πορτογάλος Ολιβέιρα Ζοάο με χρόνο 23 ώρες και29 λεπτά.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η συμμετοχή ενός Γάλλου πατέρα με τον εικοσάχρονο γιο του που τερμάτισαν μαζί μετά από 35 ώρες ενώ εντυπωσιακός ήταν και ο αριθμός των αθλητών που τερμάτισαν (148).
ΤΟ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

  • 245,3 τα χιλιόμετρα που διανύουν οι αθλητές
  • 337 αθλητές
  • 304 άνδρες
  • 33 γυναίκες
  • 148 αθλητές τερμάτισαν
  • 36 ώρες χρονικό περιθώριο τερματισμού
  • 41 χώρες συμμετέχουν
  • 71 αθλητές η πολυπληθέστερη συμμετοχή
  • 20 ώρες και 25 λεπτά το ρεκόρ αγώνα από τον Έλληνα Γιάννη Κούρο το 1984
  • 75 οι σταθμοί ανεφοδιασμού και ελέγχου
Για να δείτε το σχετικό video πατήστε εδώ.

ΣΤΑΘΗΣ – ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου